logo FK Bechlín

report z turnaje

Gold Beer Cup 2007

logo FK Bechlín

Nová sezóna již klepe na dveře, ale je nezbytné vrátit se v čase zpět a zhodnotit aktivitu klubu během letního odpočinku. Po skončení nepříliš úspěšného účinkování našeho klubu v okresním přeboru a smolném sestupu do třetí třídy si někteří hráči chtěli spravit náladu. Klub proto hned 23. 6. 2007 uspořádal první ročník otevřeného turnaje v minikopané, jehož se zúčastnilo sedm vícečlenných týmů. V každém z týmů působili maximálně tři aktivní hráči fotbalu, dalšími členy se stali fotbaloví nadšenci. Turnaji přálo počasí a účast aktivních aktérů i diváků byla hojná. Na dvou hřištích bojovalo osm týmů každý s každým o postup do medailových bojů, vždy 2x10 minut.

Ještě před prvním výkopem se však děly věci. Anglické mužstvo amatérů FC Máještěr City kupříkladu uspořádalo v týdnu několik tréninků (pro většinu hráčů poprvé po dvaceti letech). Pro zmatení soupeřů dokonce uspořádali také utajený trénink za místním kinem. Utajení bylo zbytečné. Novináři do Bechlína nejezdí, soupeře jejich tréninky nezajímali, a tak jediným důsledkem utajení byla skutečnost, že na trénink dorazil pouze hrající trenér týmu Peter Kawell, který to všechno vymyslel. Dal si sám dva osmimetrové sprinty a odkulhal do výčepu. Poslední trénink tohoto týmu se uskutečnil na místním stadionu den před turnajem od 17.00 hodin a byl doslova vražedný. Tým si dal na začátku 3x70 metrů ostré chůze a po dvacetiminutovém vydýchání pokračoval strčingem. Strčing slouží k regeneraci unaveného organismu a spočívá v dlouhé výdrži v sedu, při kterém hráči do sebe strčí jednou za půl hodiny velkého panáka. Ve dvě hodiny ráno kapitán Pepo Pacheco usoudil, že příprava se vydařila a poslal tým domů spát, ačkoliv podle jeho slov do večerky zbývalo dost času, protože Bruckner posílá nároďák spát až ve čtyři.

Dalším z účastníků - švýcarský THC Grasshoppers Zhullich - pojal přípravu naprosto jinak. Ačkoliv o jejich tréninkových metodách nikdo nic neví, z kuloárů pronikly velmi překvapivé zprávy. Oproti vědeckým poznatkům z vrcholového sportu týkajících se správné životosprávy se tento tým chová velmi podivně. Navštěvuje zřejmě hojně řeznictví a nehorázně se cpe vepřovým. Náš dobře utajený zdroj totiž říká: "Když jsem tam tak seděl s nima v tý hospodě, víte jako na pivu, jo, tak von tam ten jejich vobránce, ten Fišer Raisen, nebo co to bylo, jako řikal tomu Herr Zahnovi, že má jít jako někam asi do masny a nechat si tam jako pro mančaft zabalit nebo ubalit, už nevim přesně, třicet špeků. No a to je přece dost na forbálisti, no né? Dyk tolik špeků musí splesnivět, než to čovek zežere. A pak šli na ty špeky ven z hospody a asi jim to muselo bejt taky blbý, poněvádž se potom taky tomu všichni smáli jak blázni a ten posila z toho Zinnewse řikal, že se dá při forbále hlavičkovat všechno co je kulatý i taky zeměkoule a vůbec, a pak jsem tomu co řikaj už nerozuměl, asi teda začli mluvit švýcarsky.

Úplným extrémem pak byla příprava ženského týmu z Finska - IFK Jezinky. Úterní trénink týmu začal společným srazem v kabině, odkud se tým přemístil autokarem do místního kadeřnictví k taktické poradě. Náš utajený pozorovatel potvrdil, že rozprava trvala devět a půl hodiny. Konkrétně říká: "Zdrbly Vás ty baby úplně každýho". Po taktické poradě došlo na video se sestřihy z Turína. Jednalo se o mix módních přehlídek jaro - léto 2007. Tým se opět přemístil do své kabiny, kde došlo k rozboru standartních situací, jako například správnému přepudrování nosu nebo domalování rozmazané rtěnky. To vše pod podlivým okem našeho utajeného zpravodaje. Bohužel ze závěrečné části přípravy máme zpráv minimum. Když totiž Finky začaly s nácvikem správné pozápasové výměny dresů před zrcadlem, které náš zpravodaj pozoroval klíčovou dírkou, došlo zřejmě k poruše na jeho diktafonu, neboť z pásky nelze přehrát nic jiného, než jakési zvláštní funění.

O tréninku srbského týmu Zpartysám Jebemrad nevíme takřka nic. Mladí fotbalisté pod vedením hrajícího kapitána Šukera Maziće trénovali především rychlost a tvrdost. Nároky Maziće na odolnost hráčů jsou dostatečně světu známy. A tak se při tréninku Zpartysámu ozývalo neustálé "Jebem ti boga". Zejména nácvik střelby bez míče je v týmu velmi bolestivý. Hráči se v intervalech rozebíhají z hranice velkého vápna a poté v plné rychlosti musí napálit přímým nártem brankovou tyč. Jak nám prozradil trenér Mažić: "Mič je pak dobro igrať nebo jeb nogu drugovo". Při turnaji samotném se trénink ukázal jako dobrý, šestnáct hráčů soupeřů má nohu v sádře, pouze pořadatel turnaje FK Bechlín požaduje po týmu náhradu škody za ohnutou branku.

Zástupci Česka v turnaji, AC Parta Drahá, netrénovali vůbec. Jak prozradil zástupce klubu Radek Bertich: "Na trénink není čas. Všichni sháníme po sponzorech peníze. Nechápeme soupeře. Dnes je nesmyslem přetěžovat hráče v rámci přípravy, když se výhra v turnaji dá jednoduše koupit. Naivita ostatních je zarážející." Prezident turnaje, zastrkuje si podivně tlustý dopis do kapsy saka, reagoval slovy: "To snad Parťané nemyslí vážně? Někoho z mých lidí uplatit? Losování provede neznámý horník, rozhodčí deleguji já, delegáty deleguji já, kontrolory delegátů deleguji já, tak jakápak černota? Teď mě prosím omluvte, musím do banky, tedy pardon, na poštu...."

No ale Francouzi. Nejenom, že trénovali, ale v turnaji PILI VODU !!! Tým Ohlývíc Blyom se tak pasoval do role černého koně turnaje. Odhodlání, neproniknutelný výraz v obličejích, žaludeční křeče, průjem z vody - to byli Francouzi. A když na turnaj draftovali ještě jednoho vodníka z Děčína, bylo o favoritovi jasno. Bratři de Cardié a spol. měli taktiku, výbušnost, techniku i přehled, ale trenéři ostatních celků se shodli, že to všechno je tím pitím vody. Za všechny hlas trenéra AC Parta Drahá: "Něco na té vodě bude, ale my na to prdíme".

O týmu Němců - Einchastu Frankwurst - se toho nedá moc napsat. K neúspěchu je předurčil už fakt, že v něm nenastupují hráči, ale buď přechytřelí trenéři nebo vyhaslé hvězdy. Karl Zeiss Jéňa prozradil, že hlavním bodem přípravy byl nácvik rozehrávky v obraně s cílem najít poté v útoku Miroslava Kolldeho. "Že se nám to ale nedařilo, není vinou naší kopací techniky, ale tím, že Kollde se prostě v trávě najít nedá. Také náš gólman nás podržel pouze v prvním zápase, pak si šel německy popovídat s kamarády z THC Grasshoppers a když se vrátil, mluvil korejsky. Při dalších utkáních pak nevěděl, který ze čtyř míčů má při útocích soupeře chytat. Kolega trenér Podderball se díky panděru nemůže ani podrbat na zadku. Ale v zápasech pak podrbal, co se dalo. Je pouze jeden hráč, který z našeho týmu snese přísnější měřítko, ale o sobě jsem Vám už toho v minulosti řekl dost."

Samotné zápasy turnaje se vyznačovaly maximální bojovností a nasazením. To se projevilo ihned po odehrání prvního kola, kdy takřka v každém z týmů zkolaboval některý z hráčů. Přímé pivní transfuze zachránily ovšem několik životů a posléze zničily několik pěkně vypadajících manželství. Kdo by předpokládal, že úroveň hry bude klesat, mýlil se. Fotbal byl stále krásnější. Bohužel systém turnaje neumožnil týmům hrát pořád s klubem IFK Jezinky, kdy se hráči nechávali ochotně faulovat a preferovali hru na zemi, kterou rozhodčí nepískali, protože měly pořád otevřené pusy. Také pěkně zvládnuté výměny dresů po zápasech se časem zvrtly na výměnu po každých odehraných dvanácti vteřinách. Hráčky IFK nezaujaly snad jen chladné Švýcary, kteří se ovšem v průběhu turnaje postupně ocitli v jiné sluneční soustavě, a také kupodivu i ohnivé Francouze, kterým došla voda a znervózněli. Hráči AC Parta zjistili, že není komu předat peníze a začali se postupně uplácet mezi sebou, takže každý z nich mohl po turnaji udělat pěknou útratu. Srbský tým udržel nervy na uzdě a kromě několika zmíněných fraktur soupeřů měl na kontě již jen čtyři pokusy o kousnutí protihráče. Einchlast Frankwurst se postupně vytrácel se zvyšujícím se počtem piv na kontě Karl Zeiss Jéni, který ovšem v posledním zápase nešel krásně Miroslava Kolldeho, a to zamčeného na záchodě. O týmu Máještěr City si nikdo nic nepamatuje, stejně jako jeho členové o turnaji samotném.

Konečné pořadí turnaje :

  1. Ohlývíc Blyom (FRA)
  2. THC Grasshoppers Zhullich (SUI)
  3. Zpartysám Jebemrad (SER)
  4. AC Parta Drahá (CZE)
  5. IFK Jezinky (FIN)
  6. Einchlast Frahkwurst (GER)
  7. Máještěr City (ENG)